Тест за духовно бащинство – Иво Койчев

от Editor
1,2K четено
Сподели

Тест за духовно бащинство.

В своите послания апостол Павел отделя голямо внимание на осиновлението ни от Отец чрез спасителното дело на Исус Христос. Осиновлението е следствие от това, че имаме Небесен Баща, който ни е изкупил, новородил и изпълнил чрез Духа Си за нов живот следвайки ценностите на Божието царство. Нашата духовна идентичност вече е остойностена от делото и жертвата на Христос. Поради това Святият Дух не само ни прави НОВО СЪЗДАНИЕ, т.е СИНОВЕ, но и ни дава мир и увереност, че не сме сираци (Йоан 14:18; 14:27).

Ако някой счита себе си за духовен баща, той трябва да осъзнае, че всъщност е настойник на Небесното Бащинство, което произлиза изцяло от осиновлението на Отец. Функцията на духовния земен баща е да представлява Небесния Баща в живота на синовете, без да се вживява в ролята на някакъв мистичен гуру или някакъв гностичен представител на религиозна секта.

Важно е да се осъзнае, че духовното бащинство на земните авторитети изцяло изразяват характера на Божественият авторитет на Троица свързан с образа на Отец. Следващите точки ще ни помогнат да разберем дали се намираме под истинско или фалшиво духовно бащинство.

ТЕСТ ЗА ДУХОВНО БАЩИНСТВО:

1. Духовният ви земен баща почита ли авторитета на Небесния Баща?

2. Готов ли е да жертва репутацията си, за да запази репутацията на Небесния Баща?

3. Контролираща личност ли е или е човек на вяра?

4. Духовният ви баща изгражда ли вашата духовна идентичност като син на Небесния Баща?

5. Насочва ли хората да бъдат верни на Божията истина или на самия него?

6. Човек на компромиси ли е?

7. Вашето взаимоотношение с духовния ви баща прави ли връзката ви с Небесния още по-силна? Знаете ли, че духовното земно бащинство е под властта на небесното и никой няма право да узурпира властта на Небесния Баща, защото това води до идолопоклонство и сектанство?

8. Духовният ви земен баща инвестира ли в изграждането на призива ви, за да сте успешни в делото, за което ви е призвал Небесният Баща?

9. Полага ли ръце върху вас, за да предаде дарбите на Духа в живота ви, които да послужат като средство за разширяване на Божието царство?

10. Виждате ли в очите му мечти и блясък, когато говори за успеха на вашия призив?

11. Духовният ви земен баща обхожда ли се като син с Небесния Баща? Знаете ли, че никой не може да бъде духовен баща, ако първо не е бил духовен син?

12. Духовният ви земен баща носи ли интегритет в Божият дом?

13. Издига ли на високо ниво служението на синовете в дома?

14. Предизвиква ли ги да бъдат отговорни?

15. Безкомпромисен ли е към греха и разцеплението на непокорните синове?

16. Гледа ли на Божия дом като своя собственост (бащиния) или е човек, който изгражда Божието обиталище?

17. Носи ли храна в Дома, т.е. проповядва ли здравото слово; храни ли синовете на Небесния Баща?

18. Духовният ви земен баща приема ли идентичността на църквата като Тяло Христово, призвано да разширява Божието царство на земята?

19. Издига ли авторитета на Божието царство над авторитета на църквата?

20. Води ли синовете в дома до осъзнаване, че църквата е под мандата на Божието царство и че те трябва да благовестват Царството?

21. Духовният ви земен баща подготвя ли ви за духовно бащинство? Защото ако не го прави, той обезмисля служението на Духа в следващото поколение, първо, за вашето лично семейство, и второ, за Божието семейство – църквата!

22. Можете ли да кажете с вяра: „аз подражавам на духовния си земен баща, защото в него виждам Небесния си Баща?“

Ако искрено сте отговорили на тези въпроси, ще разберете дали човека, когото сте поставили над живота си, покрива стандарта за духовно бащинство. Разбира се, не трябва да вдигате прекалено високо летвата, защото всички сме човеци и имаме слабости. Но ако се убедите, че сте под фалшиво бащинство и поискате да се разделите с  духовния си “баща“, направете го с мир. Бих ви посъветвал обаче да не оставате дълго без духовен авторитет в живота си, защото духовното бащинство носи протекция и благословение.


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: