Апостолски пионери, които раждат движения – Джонатан Дейвид

от Editor
480 четено
Сподели

Избор на човек

Божият план винаги е включвал избор на „човек“ и неговото отделяне за Божествени цели. Бог наглася обстоятелствата в живота на този човек, така че да оформи и изработи в него неща, с цел той да стане този вид съд, който Той иска от него да бъде. Същността на характера и личността на човека се моделира по Божието подобие, за да може това да му помогне да изпълни Божия призив за своя живот.

Святият Дух работи в сърцето на човека, развивайки силно убеждение за неговото призвание и съдба. Непрекъснатото изливане на Божията благодат и неговите ежедневни преживявания изработват дълбока увереност за поръчението на Бога в неговия живот. Той знае, че Бог му е дал „мандат“ да изпълни Неговата воля. Тежестта на този товар нараства, докато накрая се оформи ясно „послание“, което достига до хората.

Послание

Това убеждение от Духа и придружаващите го откровения от Божието слово стават неговото послание. Посланието става негова страст и много силно повлиява върху цялостния му стил на живот. То оформя неговите умствени модели, докато в него се прояви целенасочен стремеж към съдбата му. Неговият стил на живот и постоянни жертви започват да бъдат мотивирани от интензивността на товара, който гори в сърцето му. Чрез постоянно деклариране „посланието узрява“ по съдържание и яснота. Освобождава се „служение“.

Служение

Служението става канал, по който да се освободи неговата страст, убеждения и нарастващия товар, който е приел от Господа.

Посланието и служението привличат и други хора с подобен товар и видение, за да общуват и да бъдат приятели. Пионерът излъчва „магнетизъм“, с който да привлича хора към откритото поле, които ще се идентифицират с възстановените истини и с новите откровения. Тези помазани убеждения се превръщат в основната сила за привличане на тълпите така, че „множествата“ да бъдат докоснати и да им бъде послужено.

Масите

Масите биват събрани на едно място под лидерството на този човек. Неговият живот става модел, на който последователите му да подражават. Видението на пионера става свързващата сила, която обединява техния живот, ресурси и материални неща, за да се достигне до общата съдба.

Събраните множества „маршируват“ в тази своя обща съдба и се стремят към тази новооткрита надежда. Множествата, които го следват, разкриват величината и увеличаването на влиянието на този човек, служението му и посланието му за техния живот.

Инерция

Когато масите се събират и се придвижват напред в стремежа си към общото видение, в тази група от хора се създава вътрешна духовна динамика. Снежната топка започва да се увеличава, докато се търкаля надолу по стръмния склон на снежната планина. Вътрешната динамика на тази духовна инерция се превръща в механизма, който прави това служение „конкурентоспособно“ в очите на всички наоколо. Тя маркира онези, които от самото начало са приели да са част от това движение. Когато тази инерция нарастне до максимум, тя става средство, с което се обхващат смирените и кротки множества от последователи.

Набраната инерция събаря всяка пречка, която среща и разтопява всяка противопоставяща се сила, като привлича „членство“ в своите редици. Много нови хора се прибавят към първоначалната група от хора. Инерцията придвижва посланието напред, докато се породи „движение“.

Движение

Вътрешната динамика на масите и инерцията, създадена с течение на времето, задвижват посланието и служението към предопределения за него курс. Ново движение е започнало по цялата земя. Движението „обикаля“ и „мобилизира“ всеки човек в една определена посока, като го прави „посланник“ и „служител“ на посланието, което представя.

Тези предвестници са задвижвани от „военния“ начин на мислене. Те горят от ревност да повлияят на всеки един, който дойде в обхвата на тяхното послание.

Този свръхестествена стремеж по чудотворен начин оформя посоката и съдбата на нацията, в която се ражда това движение. Това динамично проявление на сила и власт трябва да бъде наблюдавано и управлявано по правилния начин.

Управление

В едно разрастващо се движение става очевидна спешната нужда от апостолско управление. Апостолското управление е майсторското насочване на човешка сила, пари и материални неща, за да се поддържа движението в центъра на дадения от Бога мандат на Неговия апостолски пионер. Апостолското управление осигурява методите и средствата за приложението на стратегиите, с цел постоянната победа и напредъка на движението на Божиите планове.

Духовната технология и методология, която се прилага, трябва постоянно да се актуализира, що се отнася до времето на нейното приложение. Ето защо, при апостолското управление е важно да се разпознава, какво работи и какво не работи. За ефективното приложение на стратегиите, ние трябва да наблюдаваме това, което Бог прави и това, което Той благославя и употребява в дадения момент.

При апостолското управление ние трябва постоянно да наблюдаваме качеството на нашето първоначално послание и вътрешната динамика на инерцията на масите. Ние трябва да издигнем морала на лидерския тим в движението, за да може те да живеят в съответствие с откровенията на Духа. Те трябва да бъдат освежени и силно мотивирани от съдържанието и същността на Божия призив и съдба за цялото тяло.

Апостолското управление е да се пази движението от това да се отклони от първоначалния призив и цел на Бога. Тяхната мисия при управлението е да освежават цикъла на движението, като възпроизведат същия тип пионер, който ще бъде пионер в ново измерение, което може да се добави към посланието и видението на неговите предшественици. Това развитие ще съживи и освежи движението.

Правилното апостолско управление ще предпази дадено движение от това да стане паметна плоча; място на смърт, където има останки от спомени за добрите неща, на които някога сме се радвали. Правилното управление предпазва движението от това да се превърне в паметник; място, издигнато в чест на човека, въвлечен в придвижването в новото измерение на вяра и послание към човечеството.

Всяко апостолско движение се издига, за да афектира бъдещото поколение, като им даде чистотата на това, което предците им са постигнали в своето поколение. Апостолското движение дава на бъдещото поколение висок старт, като изгражда основите за онези, които ще се трудят след тях. Понякога дадено движение може да се превърне в духовен музей; място където се пазят останките от миналото, които вече са несъвместими с настоящата обстановка и време. Стилът на служение, представянето, реда на службите и песните му – явно си остават същите, и то не принася никаква полза на настоящото поколение.

Апостолското управление предпазва, даденото от Бога движение да се превърне в калъп; организация, която е структурирана от човешки постановления и местни закони, където липсва силата на заветното взаимоотношение, наставничеството и процесът на бащинство.

По своята функция първоначалният призив на пионера е апостолски. Апостолското влияние е помазанието, което пробива напред и събира масите, за да се движат в дадената от Бога посока, цел и съдба.

Апостолското управление е от жизненоважно значение за здравето и благосъстоянието на движението. Закостенели структури, позиционна власт без съответната база за действие и поставяне ударението върху диктаторска, централизирана форма на управление е знак за смърт във всяко едно движение.

Автор: Джонатан Дейвид

4321467618867.smallД-р Джонатан Дейвид е основател и главен пастор на “Всички нации” – управляваща църква на царството в Муар, Джохор, Малайзия.

Той е председателстващ Апостол на Международния стратегически алианс на Апостолските църкви – мрежа от църкви и служения по нациите. Той е признат от апостоли и пророци по целия свят за своя принос към Божието настоящо движение, чрез популярната си книга “Апостолска стратегии влияещи на нациите”. Д-р Джонатан Дейвид е и основател и директор на Destiny Heights – консултантска  компания, специализирана в овластяване и екипирване на лидери за XXI век. Той е много търсен интернационален говорител.

Той също така работи по програма за бизнес менторинг на избрани бизнесмени, в областта на управлението и разпределението на финансови ресурси. Друга наставническа програма под негова грижа е “Менторство за младежи“, насочена към издигане на едно ново поколение от лидери във всички сфери на обществото. Като предприемач, д-р Джонатан Дейвид е почетен член на Международното историческо дружество “Кой кой е” в САЩ. Той също така е член на Международната асоциация на бизнес лидерите – сдружение на успели лидери в сферата на бизнеса. Той живее в Муар, Джохор, Малайзия, с жена си, Хелън.


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: