Евтината благодат – Дитрих Бонхьофер

от Editor
666 четено
Сподели

Дитрих Бонхьофер: Ние лутераните (протестантите – ред. кор.), сме се събрали като лешояди около трупа на евтината благодат и там сме пили от отровата, която е убила живота на следването на Христос.

1. Евтината благодат е смъртния враг на Църквата. От началото до сега, ние водим борба за скъпа благодат.

2. Евтината благодат се продава на пазара като залежала стока от амбулантни търговци.

3. Евтината благодат е представена като неизчерпаемо съкровище на Църквата, която с щедра ръка пръска благословения без да задава въпроси или да поставя ограничения. Благодат без цена, е благодат която не струва. Тъй като цената е безкрайна то и нейните възможности са безкрайни и за това я раздаваме щедро. Що за благодат би била тя ако не е евтина?!

4. Евтината благодат означава благодат като доктрина, принцип и система. Такава благодат прощава греховете, прокламирана като една обща истина, както и Божията любов проповядвана като християнска концепция за Бога. Достатъчно е едно умствено съгласие за да осигури прошка на греховете. В църкви с такова представяне на благодатта света намира евтина прошка за своите грехове, дори не се изисква разкаяние, още по-малко някакво реално желание да се избави от греховете. Евтината благодат води до отричане на въплъщението на Божието Слово.

5. Евтината благодат означава: опровдание на греха но не и оправдание на грешника. Светът продължава да е същия стар път и ние сме все още грешници „дори да живеем по най-добрия начин“.

6. Вместо да следва Христос,  християнинът се радва на утехата на тази евтина благодат. Това което имаме предвид под евтина благодат е благодат, която се равнява на оправдание на греха без оправданието на покаялия се грешник, който би трябвало да се отдалечава от греха и от когото грехът се отдалечава.

7. Евтината благодат не носи тази прошка на греховете, която ни освобождава от мъките на греха. Евтината благодат е благодат, която ние самите си даваме.

8. Евтината благодат е проповядване на прошка без изискване на покаяние, кръщаване без църковна дисциплина, причастие без изповед, прошка на греха без лична изповед.

9. Евтината благодат е благодат без ученичество, благодат без кръста, благодат без Исус Христос – жив и въплътен.

Автор: Дитрих Бонхьофер

dietrich bonhoeffer Icon


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: