Седемте планини – християнският национализъм в Америка

Седем тромпетни изстрела срещу християнския национализъм - проф. Майкъл Ф. Бърд

от Editor
377 четено
Сподели

Преди да прочетете двете статии, моля Ви изгледайте първо
видеото

Седемте планини – християнският патриотизъм в Америка

Позволете ми да ги разкрия за вас!

Наскоро попаднах на най-тревожното видео за американския християнски национализъм, което някога съм виждал. Трябва да го гледате, за да ми повярвате.

Това е молитва/декларация от конференцията “FlashPoint”, проведена в Атланта, щата Джорджия, през юли 2022 г. В него участват хора, за които никога не съм чувал, като Джийн Бейли, Ланс Уолнъу, Ханк Куннеман, Марио Мурильо и Дъч Шийтс – той е по-известен покрай апостолската реформация.

Изглежда, че молитвата/декларацията се основава на странен синтез на суверенитета на Куйперовата сфера (Сферен суверенитет) и евангелието на просперитета с политическа насоченост. Да, чухте ме правилно, всичко това изглежда и звучи като НЕОРЕФОРМИРАНА ПЕТДЕСЯТНА ГОСПОДСТВАЩА ТЕОКРАЦИЯ.

Макар че и преди съм казвал няколко неща за ХРИСТИЯНСКИЯ НАЦИОНАЛИЗЪМ, това е съвсем различен вид християнски национализъм. 

Тази господстваща доктрина е извън стандартите и е извън границите на възможностите. То е езотерично по съдържание, дори и да е крайно екстравагантно в своите претенции и умишлено тоталитарно в своите амбиции. Ако във филм за Джеймс Бонд имаше злодей, който да е телеевангелист, вероятно щеше да звучи така.

Имам предвид репликата: “Ние, Църквата, сме Божият ръководен орган на земята”. Уау, това натоварва учението ви за Църквата със световно господство. След това има приравняване на будността, окултността и злото, сякаш те са три глави на едно и също чудовище. После, в самия край, се споменава за енергийна независимост и осигуряване на военна и икономическа хегемония на Америка над света. Това е Бог като божествен покровител на Америка и американската църква като господар на света!

Защо да си правя труда да казвам нещо в отговор? Искам да кажа, че това е просто ненормално и ексцентрично отклонение. Може би, но християнският национализъм със сигурност се завръща в САЩ, като много от основните евангелисти в САЩ вече открито го подкрепят. Тези неща получават чуваемост и тя очевидно се разраства. Каналът “Победа”, управляван от тези момчета, редовно получава 250 хил. гледания!!!

Така че е добре да знаете какво да кажете, когато го видите.

Седемте предупреждения

Съответно аз имам няколко мисли, наричам ги седемте тръбни предупреждения срещу християнския национализъм.

1. ХРИСТИЯНСКИЯТ НАЦИОНАЛИЗЪМ ИМА НИСКО МНЕНИЕ ЗА ИСУС И УЖАСЕН ВЪЗГЛЕД ЗА ИЗКУПЛЕНИЕТО.

2. ХРИСТИЯНИТЕ СА ПРИЗВАНИ ДА ДАВАТ ПОЛИТИЧЕСКО СВИДЕТЕЛСТВО (ХРИСТОС Е ЦАР НА ЦАРЕТЕ), А НЕ ДА УСТАНОВЯВАТ ПОЛИТИЧЕСКА ТЕОКРАЦИЯ.

3. ЦЪРКВАТА ЩЕ ЦАРУВА ЗАЕДНО С ХРИСТОС В НОВОТО ТВОРЕНИЕ, А НЕ НАД СЕГАШНОТО ТВОРЕНИЕ.

4. НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗПЪЛНИТЕ ВЕЛИКОТО ПОРЪЧЕНИЕ КЪМ НАРОДИТЕ, НИТО ДА ТВЪРДИТЕ, ЧЕ ГРАЖДАНСТВОТО ВИ Е В НЕБЕТО, АКО ПРОПОВЯДВАТЕ УБЕЖДЕНИЕТО, ЧЕ АМЕРИКА Е ЛЮБИМАТА НА БОГА НАЦИЯ.

5. АМЕРИКАНСКАТА КОНСТИТУЦИЯ НЕ Е В БИБЛЕЙСКИЯ КАНОН.

6. ПРИЗИВЪТ ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ “СЕДЕМТЕ ПЛАНИНИ” Е ФАЛШИВО ПРОРОЧЕСТВО И ВОДИ ДО ИДОЛОПОКЛОННИЧЕСКА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕОЛОГИЯ.

7. АМЕРИКА СЕ НУЖДАЕ ОТ СПАСЕНИЕ ОТ НЯКОИ ОТ НАЙ-ЛОШИТЕ СИ ХРИСТИЯНИ.

Прочетете повече относно това тук: “Скандален Свидетел”: Малък политически манифест за християни 1 част

Втора статия –  Иво Койчев

Мандатът на седемте планини

Последователите смятат, че движението е започнало през 1975 г. с предполагаемо послание от Бога, предадено на евангелистите Лорен Кънингам, Бил Брайт и Франсис Шефър, което им нарежда да нахлуят в “седемте сфери” на обществото. Идеята е сериозно обмислена едва през 2000 г. по време на среща между Кънингам и Ланс Уолнау. Движението става известно след публикуването през 2013 г. на книгата на Ланс Уолнау и Бил Джонсън “Нахлуване във Вавилон” – Мандатът на седемте планини.

Мандатът на седемте планини (7-П) или пророчеството за седемте планини е стратегия за евангелизиране на съвременния свят и разширяване на Христовото царство. Тя е особено популярна в харизматичните и петдесятни църкви. Тези, които следват мандатът на седемте планини, вярват, че най-добрият начин църквата да бъде ефективна е да внесе промяна в седемте основни сфери на влияние в обществото.

Последователите смятат, че движението е започнало през 1975 г. с предполагаемо послание от Бога, предадено на евангелистите Лорен Кънингам, Бил Брайт и Франсис Шефър, което им нарежда да нахлуят в “седемте сфери” на обществото. Идеята е сериозно обмислена едва през 2000 г. по време на среща между Кънингам и Ланс Уолнау. Движението става известно след публикуването през 2013 г. на книгата на Ланс Уолнау и Бил Джонсън “Нахлуване във Вавилон” – Мандатът на седемте планини.

Ето кои са седемте “планини”, които трябва да бъдат трансформирани според мандата на седемте планини:

1) Образование

2) Религия

3) Семейство

4) Бизнес

5) Правителство/Военни

6) Изкуство/развлечения

7) Медии

Смята се, че тези седем сфери на обществото формират начина, по който всички мислят и се държат. Така че, за да се справим с обществената промяна, тези седем “планини” трябва да бъдат трансформирани. Планините се наричат още “стълбове”, “формиращи”, “оформящи” и “сфери”. Тези, които следват мандата на седемте планини, говорят за “окупиране” на планините, “нахлуване” в културата и “трансформиране” или “завземане” на обществото.

Някои учители на мандата за седемте планини използват Исаия 2:2, където се споменават планини, за да подкрепят възгледа си: В последните дни хълмът на дома ГОСПОДЕН ще се утвърди на върха на планините и ще се възвиси над хълмовете, и всичките народи ще се стичат на него.

Други се опитват да намерят съответствие между седемте планини и седемте царства, които Израил трябваше да изгони от Ханаан 

Второзаконие 7:1: Когато ГОСПОД, твоят Бог, те въведе в земята, където влизаш, за да я притежаваш, и изгони пред теб много народи: хетейците, гергесейците, аморейците, ханаанците, ферезейците, евейците и евусейците, седем народа, по-големи и по-силни от теб…

Ланс Уолнау въвежда термина “мандат за седемте планини” и е един от неговите изтъкнати учители. Ланс Уолнау адаптира мисионерския мандат на Исус към учениците Му “идете и научете” всички народи в мандат за осъществяване на социална трансформация. Той разсъждава, че тъй като църквите вече присъстват във всяка нация по света, сега трябва да се съсредоточим върху влиянието върху системите (“планините”) в тези нации. Проблемът, според Ланс Уолнау, е, че християните в момента не влияят на обществото извън църквата. Християните са оставили планините податливи на “портите на ада”, които са духовни портали над “царете” (формиращите влиянието) на тези планини.

Учението на Ланс Уолнау свободно се основава на Авраамовия завет, който обещава на Авраам потомство и трайно наследство. Също така във Второзаконие 28:12-14 е обещано Израил да бъде “глава, а не опашка” сред народите. Поддръжниците на мандата за седемте планини заключават, че църквата, а не Израил, е единицата, която претендира за това обещание. Сега от вярващите зависи да се движат в близост до “портите на ада” и да се позиционират така, че да упражняват най-голямо влияние. Всеки отделен християнин трябва да намери конкретната “планина”, към която е призован, и да бъде лидер в тази област.

Християните са призовани да бъдат светлина и сол в света (Матей 5:13-14). Вярно е, че църквата трябва да се стреми да споделя Евангелието на Исус Христос с всички хора във всяка област на обществото и по този начин да влияе на културата. Когато животът се преобразява чрез Евангелието, обществото ще бъде повлияно. Когато Павел и Сила донесоха евангелието в Солун, там се вдигна шум. Зли хора, съпротивляващи се на Божието послание, твърдяха, че мисионерите са “обърнали света с главата надолу” (Деяния 17:6). Преобръщането на нечестивите системи и разпространяването на Божията истина трябва да бъде нещо, за което всеки вярващ се моли и работи.

Християните трябва да участват в областта на изкуството, бизнеса, правителството, медиите и т.н. Имаме нужда от повече вярващи в тези области, а не от по-малко. Посланието на Евангелието трябва да проникне навсякъде, а мандатът за седемте планини е стратегия, която има смисъл на едно ниво. Хората, които имат най-голямо влияние днес – хората на върха на планините – в по-голямата си част са нечестиви хора, които не следват Божието Слово. Въздействието върху влиятелните хора може да промени света. Станете сами влиятелни и ще можете да постигнете промяна много по-бързо. Една уговорка към мандата за седемте планини е, че Господ може да върши работата си по начин, който Той сметне за подходящ. 

Предупреждение 1:

В Писанието няма пряка заповед да търсим позиции на влияние в обществото, а само да правим ученици и да бъдем свидетели на Исус по целия свят (Матей 28:19; Деяния 1:8). Бог може да използва всеки, независимо колко високо в “планината” се намира той или тя. Всъщност Бог специално е избрал смирените: 

Понеже, братя, виждате какви сте вие призваните – че между вас няма мнозина мъдри по плът, нито мнозина могъщи, нито мнозина благородни. Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; и Бог избра слабите неща на света, за да посрами силните; още и долните и презрените неща на света избра Бог; и онези неща, които не са, за да унищожи тези, които са, за да не се похвали никое създание пред Бога. (1 Коринтяни 1:26-29).

Предупреждение 2

Друго предупреждение е, че мандатът за седемте планини води началото си от “видения”, които са имали определени хора, и стратегията е силно насърчавана от “апостолите” в Новоапостолската реформация, включително Бил Джонсън, Питър Вагнер и Че Ан. Освен това мандатът за седемте планини понякога се отклонява в сферата на теологията на господството – убеждението, че Бог желае християните да се издигнат на власт и да управляват нацията в съответствие с библейските предписания.

Светът отчаяно се нуждае от Исус и ние трябва да занесем посланието на Исус в целия свят. Нуждаем се от християнски професори, адвокати, изпълнителни директори, сержанти, водещи на новини, треньори, художници, готвачи, градинари, актьори, майстори – списъкът е дълъг. Църквата не бива да се притеснява да се ангажира със света и всички професии се нуждаят от свидетелство за Евангелието. Където и да се намираме и каквото и да правим, трябва да “работим с цялото си сърце, като че работим за Господа” (Колосяни 3:23). И ние вярваме, че Исус ще продължи да изгражда Своята църква (Матей 16:18).

Предупреждение 3

Мандатът на “Седемте Планини” е хиперфокус върху християнското богословие на господството, което изглежда не е фокусирано върху централната роля на изкупителната жертва на Христос като основна тема. 

Във всичките си изследвания върху този възглед досега правенето на ученици от невярващите не е централен въпрос. Вместо това става дума за завземането на властта и установяване на господството. Това трябва да ни притеснява, защото може да е стратегия, използвана от дявола, за да отклони вниманието от Христос и да го постави върху работата на християните в битката за господство над света. В това отношение трябва да бъдем много внимателни.

Движението като цяло подкрепя президентството на Доналд Тръмп, като телеевангелистката Пола Уайт става духовен съветник на президента. Уайт твърди, че Тръмп “ще играе решаваща роля в Армагедон, тъй като Съединените щати ще застанат редом с Израел в битката срещу исляма”. През 2020 г. Чарли Кърк заяви: “Най-накрая имаме президент, който разбира седемте планини на културното влияние” по време на реч на Конференцията за консервативно политическо действие.

Последователите също твърдят, че библейската основа на движението произлиза от Откровение 17:1-18, където стих 9 гласи: “Тук е нужен разум, който има мъдрост: седемте глави са седем хълма, на които седи жената (блудницата Вавилон ред. бел.) “. 

Седемте области, за които движението вярва, че контролират обществото, и които се стреми да контролира, са семейството, религията, образованието, медиите, развлеченията, бизнесът и правителството. Те вярват, че мисията им да завладеят света е оправдана. Последователите вярват, че като изпълнят мандата на Седемте планини, могат да предизвикат края на времената.

Заключение

Мандатът на “Седемте Планини” е хиперфокус върху християнското богословие на господството, което изглежда не е фокусирано върху централната роля на изкупителната жертва на Христос като основна тема. 

Във всичките си изследвания върху този възглед досега правенето на ученици от невярващите не е централен въпрос. Вместо това става дума за завземането на властта и установяване на господството.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Mountain_Mandate

https://www.gotquestions.org/seven-mountain-mandate.html

https://theoutline.com/post/8856/seven-mountain-mandate-trump-paula-white

https://www.generals.org/the-seven-mountains

 

 


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: