Силата на въображението – Иво Койчев

от Editor
569 четено
Сподели

Силата на въображението

Еврейската дума за идол е илаил. Тя означава: непотребен, суетен, без стойност и техните синоними.

Ако прочетем закона в Изход 20:2-5 стих, ние ще видим, че идолопоклонството е свързано с поклонение пред изображението на някакво божество или идол. Това е външна форма на идолопоклонство, но има и вътрешна – поклонение на човек пред изображения в неговото собствено въображение. Така че идолопоклонството не е извън човека, но е в човека, скрито дълбоко в неговото въображение. За това считам, че човек може външно да контролира и да не изявява своето идолопоклонство, но вътрешно, като процес това да се случва в неговото въображение. На такъв ще му е много трудно да се справи със своето идолопоклонство, защото в неговото въображение има сила която обсебва, влияе, контролира и деградира неговия живот. Не случайно много учени твърдят, че образите, които се формират във въображението на човека, определят неговите ценности.

Вижте как е дефинирана думата въображение в Българския Тълковен Речник: способност за изграждане на мислени представи, образи и фантазии.

Способност за изграждане, харесват ми тези думи, защото човек чрез въображението си може да отиде творчески твърде далеч в своите мисловни представи за Бога и Неговите цели за разширяване на Царството.

Въображението е толкова силно и влиятелно, че се явява една от основните творчески сили в човешкия живот. Когато Бог докосне въображението ни, картините, които виждаме за нашия живот и съдба, оживотворяват нашите мечти и вяра. Не е трудно да се стигне до заключението, че Бог изявява чрез човека Своята творческа сила, когато докосне неговото въображение.

Ефесяни 3:20: А на Този, който може да направи несравнимо повече, отколкото молим или мислим, според действащата в нас сила…

Ако нашето въображение принадлежи изцяло на Бога, крайният резултат ще бъде успешен живот и призив, които Христос има за нашия живот.

От друга страна, да не забравяме, че Сатана също ще воюва за да контролира и използва  потенциала на човешкото въображение с цел да разрушава. Основната му стратегия е чрез чародейство, да внушава погрешни представи за неща, чрез които да вкара човека в заблуда.  Примерът с диалога между Ева и змията в Едемската градина е точен в този контекст (Битие 3:1-5-7 – прочетете историята)!

За това пазете мислите си и въображението си чрез молитви и четене на Писанието.

Ефесяни 6:18: Молете се в Духа по всяко време с всякаква молитва и молба, бодърствайте с неуморно постоянство и молби за всички светии

Исус Навин 1:8: Тази книга на закона да не се отделя от устата ти и да размишляваш върху нея денем и нощем, за да внимаваш да спазваш всичко, което е написано в нея; защото тогава ще благоуспяваш в пътя си и тогава ще имаш успех.

Римляни 10:17 И така, вярата е от слушане, а слушането – от Христовото слово.

Автор: Иво Койчев

Иво Койчев


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: