Бог не е безсмъртен, Той е Вечен

Иво Койчев

от Editor
424 четено
Сподели

Бог не е безсмъртен, Той е Вечен

Безсмъртността е елинистична философска фикция за живота, който е достъпен като дар от някой с божествено естество. Ако приложим безсмъртността към Бог, тогава откъде и от кого е получил Своята безсмъртност? Има ли някой, който да е над Бога?

Разбира се, че това е пълна глупост, защото Божието вечно съществуване не е зависимо от никой, за да живее вечно. Ще го кажа по друг начин и дано разберете моята мисъл: Бог не просто живее, защото е безсмъртен, Той е Животът! Животът зависи от Божията същност (съществуване). Божията същност е Вечността към която животът принадлежи. Затова трябва да бъде коригирана вярата ни към безсмъртието тоест и към живота. 

Повечето отци на Църквата ни учат, че не трябва душите ни да се стремят към безсмъртност – живот в безсмъртието, а към Божията същност изразена във Вечността, където животът е намерил своят мир и покой.

Вечността е онова свято място, където Божието присъствие е изявено в Троичното общение на Любовта. Именно от това общение на Любовта произлиза Вечността, която изпояжда всяко време и безвремие и превръща живота в свят поток на радостта, която протича в сърцата на всички, които са поканени да присъстват. 

Безсмъртието е езическа представа за живота, който води до висша форма на идолопоклонство чрез което човекът става собствено мерило (за добро и зло – Бит.3:5) в своя живот.

Безсмъртието е езическа представа за живота

Безсмъртието е езическа представа за живота, който води до висша форма на идолопоклонство чрез което човекът става собствено мерило (за добро и зло – Бит.3:5) в своя живот. Затова падналата човешка природа винаги действа в стереотипи на постижения, власт, господство, влияния на политически, религиозни и социални идеологии; корупция, престъпност, алчност и какво ли не друго, за да спечели име което е над Божието име (Бит.11:4); и което им се струва, че води до безсмъртие. 

Седемте планини – християнският национализъм в Америка

Заключение

Исус не дойде да проповядва безсмъртие нито да раздава амбулантно живот в изобилие (много погрешна интерпретация на Йоан 10:10) – Исус не е амбулантен търговец на живот, Той дойде, за да ДАДЕ живот и то в изобилие; живот който изхожда от Онази ВЕЧНА свързаност на ЛЮБОВТА между Него и Отец.

И не само това, но Той покани света чрез Любовта да влезе Тяхното общение, чрез което те ще познаят, както Той казва: …  Аз съм в Своя Отец, и вие – в Мен, и Аз – във вас (Йоан 14:20).  Така протича живота на Духа в нас, като поток който ни въвежда в общението на Любящата Троица, от Която е нашата Вечност!

Марко 8:36: Понеже какво се ползва човек, като спечели целия свят, а изгуби живота си?

Автор: Иво КойчевИво Койчев

 

 

 

 

 

Многоцветната Божия любов


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: